subota, 2. srpnja 2016.

Hrčak / Hamster /Šta sve treba da znate o ovoj simpaticnoj životinjici.

Hrčak / Hamster /Šta sve treba da znate o ovoj simpaticnoj životinjici.
UOPŠTENO O HRCKU
Najčešce se kao kucni ljubimac drži zlatni hrcak. Srodan je miševima, dakle pripada porodici glodara. Dugacak je oko 20 cm i ima veoma kratak repić. Noge mu nisu pokrivene krznom. Na prednjim nožicama ima po četiri, a na zadnjim po pet prstiju. Na obrazima ima specijalne "kesice" koje mu služe kao "magacin" za hranu i u njima može da sakupi toliko zrnevlja koliko iznosi polovina njegove tjelesne težine.
Zlatni hrcak ne voli društvo. Kada su jako mali, treba da budu uz svoju mamu, otprilike 8 nedelja, a nakon tog vremena, treba ih razdvojiti, jer ako ih ima više u istom kavezu, skloni su tučama, pa neko može i da nastrada. Dakle, važi pravilo: "jedan hrcak, jedan kavez". Medutim, ima nekih vrsta, kao što je patuljasti hrcak, koje "podnose" društvo drugih.
Ovaj kucni ljubimac je jednostavan za držanje. Jeftin je, dobroćudan, lako se pripitomljava pa se o njemu mogu brinuti i mala djeca. Životni vijek mu je u prosjeku dvije i po godine, ali nije rijetko da doživi i 4 godine.
KAKO GA SMJESTITI
Prije svega, mora mu se nabaviti udobna kućica-kavez koja odgovara njegovim potrebama. U prodavnicama kućnih ljubimaca mogu se kupiti specijalni kavezi, sa svim stvarčicama koje će novom članu vaše porodice biti neophodne da bi se prijatno osjećao. Na dno kaveza staviti debeli sloj piljevine, a u jedan ćošak mu ostavi krpice, slamu i slično, da bi mogao da napravi gnjezdo. Kavez postaviti na neko mirno mjesto koje nije izloženo sunčevoj svijetlosti, a zaštićeno je od promaje. Obrati pažnju na to da u prostoriji u kojoj će boraviti tvoj mali prijatelj temperatura vazduha mora uvijek biti ista.
Hrčke je preporučljivo držati na žičanu podu, izuzev ženki s mladima, kojima više odgovara tvrda podloga s piljevinom. Kavez mora biti dobro zatvoren, jer su hrčci umjetnici u bježanju (mogu naći put kroz najmanju rupu). Ako vam slučajno pobjegnu, prvo ih potražite u kanti za smeće ili iza radijatora, jer su to mjesta na kojima najčešće rade gnijezda. Tamo se zavuku danju i miruju, a aktivnost započinju noću. Kad odrastu, bolje ih je držati odvojene.
Plastični, metalni ili stakleni kavezi najbolje se čiste i dobri su za održavanje higijene. Hrčak je savjesna, izbirljiva i gadljiva životinja. Pomno bira dio u kavezu u kojem će odlagat hranu, obavljati veliku i malu nuždu te se gnijezditi. Na dno kaveza možete mu staviti piljevinu ili papirnate rupčiće od kojih sam pravi gnijezdo. Danju su vrlo pospani jer se noću umore. Probudite li ih naglo, mogu vas ugristi ili se izvrnu na leđa i pokažu zube cvileći. Vrlo se brzo naviknu na vas te poslije i te kako vole da ih češkate. Iz kaveza se uzimaju za kožu iza vrata poput mačke.
ŠTA JEDE
Kad budete kupovli kavez, nemojte zaboraviti na hranilicu u koju ćete stavljati zrnevlje za svog ljubimca. U "pet-šopovima" postoje specijalne mješavine zrnevlja za hrčke. Ukoliko mu svakoga dana budete davli sočno lišće zelene salate, maslačak ili spanać, onda mu voda nije potrebna, pošto on "izvuče" vodu iz tih biljaka. Medutim, ako mu se ne daje zeleno lišće, onda mu se u kavez mora staviti i pojilica sa sviježom vodom.
Pored zrnevlja i lišća, dobro mu je s vremena na vrijeme dati kolutove sveijže šargarepe, jabuke ili kelerabe, a da bi mogao da troši svoje zube, nije loše da mu se u kavez stavi i parče sipine kosti ili komad tvrdog drveta.
Najpogodnija je hranidba gotovom hranom. Hrčke nipošto ne smijete hraniti zečjim paletama jer nemaju dovoljno kvalitetnih bjelančevina, vrlo važnih u prehrani hrčka. Jabuka i salata preporučuju se u prehrani skotnih ženki radi spriječavanja kanibalizma jer će pojesti i svoju mladunčad. U novije se vrijeme smatra da sirovo kravlje mlijeko u prehrani poboljšava rast i razvitak.
KAKO GA NJEGOVATI
On će se sam brinuti o svojoj čistoci, tako da nije potrebno da ga četkte. Izuzetak je samo jedna vrsta dugodlakih hrčaka koji se ponekad moraju iščetkati da bi im se odstranila piljevina iz krzna. To je najbolje uraditi mekanom četkicom za zube. Takođe ga ne treba ni kupati, jer bi se na taj način odstranila prirodna masnoća iz njegovog krzna i postao bi podložan mnogim kožnim oboljenjima. S vremena na vrijeme, stavti mu u kavez plitku posudu sa čistim, suhim pijeskom. On će se u njemu valjati, kao što radi u prirodi, i na taj način ce odstraniti višak masnoće iz svog krzna.
ČIŠCENJE KAVEZA
Dva puta nedjeljno, izvaditi hrčka iz kaveza, baciti staru piljevinu i eventualne ostatke hrane, oprati dno kaveza, a zatim staviti u njega sviježu piljevinu, ali mu ostaviti bar dio starih "krpica" iz gnjezda, jer on to tako voli. Dok čistiš kavez, provjeriti i hrčkovo zdravstveno stanje. Ako primjetite da su "kuglice" koje ostavlja za sobom mekane, moguće je da ima proliv. Ako ih ne pronađeš, možda pati od zatvora. U oba slučaja morte se posavjetovati sa veterinarom.
KOŽNE INFEKCIJE
Može da se desi da hrčak "zakači" i neku kožnu bolest. Ako primetite da gubi dlaku, da se preterano češe, da mu se koža peruta ili je preosjetljiva na dodir, najverovatnije je u pitanju neka alergija, gljivično oboljenje ili su ga napali kožni paraziti. U svakom slučaju, morate ga odnijeti kod veterinara. 
Zlatni hrčak u različitim bojama
Hrčak je jedna od najomiljenijih kaveznih životinja sisavaca. U Siriji su uhvaćeni prvi primjerci, a pošto su bili zlatne boje nazvan je zlatnim ili sirijskim hrčkom, Mesocricetus auratus. Danas se zna da postoje mnoge boje krzna. Tijelo mu je zdepasto, s kratkim nogama i malim repom. Koža između obraza i vrata sa svake strane lica može se proširiti u obliku vrećice. To mu omogućuje da prikupljenu hranu skuplja u te vrećice i tako je "transportira" do nastambe.
Životni je vijek hrčka 2-3 godine. Temperatura tijela mu je 37,4 Celzijeva stupnja, a broj otkucaja srca 275-425 u minuti.
Hrčak je izuzetno aktivan, osobito noću. Buku gotovo uopće ne stvara, osim kad se bori. Ako je u opasnosti, glasa se cviležom. Neki hrčci imaju crvene oči, a drugi tamne. Ima ih dugodlakih, koji su osobito popularni kao kućni ljubimci, a poznati su kao "Teddy Bear" hrčak.
Graviditet im traje 16 dana. Mladih u leglu obično ima 5-10, a gdjekad čak - 17! Teže oko 2 grama i imaju vrlo oštre sjekutiće. Od sise se odbijaju u dobi od tri tjedna. Moraju biti u tihu i mirnu okruženju.
Od bolesti svakako treba spomenuti "bolest mokrog repa"; oboljeli su hrčci letargični, nemaju apetita, a često imaju proljev. Glavni je klinički znak mokar stražnji kraj životinje, osobito oko anusa i repa. Smrt nastupa odmah nakon pojave prvih kliničkih znakova ili u tijeku samo nekoliko dana, pošto se pojave i teža oštećenja kože i dubljeg tkiva oko anusa. Terapija je zasad vezana uz primjenu precizno određenih doza nekih antibiotika. Hrčci mogu oboljeti i od šuge, crijevnih parazita, nekih tumora... Osobita se opasnost krije u liječenju koje provodi samostalno vlasnik jer i vrlo male doze nekih lijekova u hrčka mogu uzrokovati otrovanje i smrt.

Nema komentara:

Objavi komentar